De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin je een aantal boeken leest en er met je leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet. Hou jij van boeken en verhalen? Schrijf je dan zeker in als jurylid!

Logo de Leesjury

Hoe werkt de Leesjury?

In de Leesjury lees je tussen september en april een aantal boeken. Je denkt erover na en praat erover, vaak met andere leeftijdsgenoten in je leesgroep. Daarna kies je je favoriete boek en is het tijd om te feesten!

Welke boeken je leest, hangt af van je groep. In de Leesjury van Bibkwintet zijn er zeven groepen, die aansluiten bij je leeftijd. Elke groep heeft zijn eigen leeslijst.

Groep 1 (derde kleuterklas) 
Groep 2 (eerste en tweede leerjaar)
Groep 3 (derde en vierde leerjaar)
Groep 4 (vijfde en zesde leerjaar)

Groep 5 (eerste en tweede middelbaar)
Groep 6 (derde en vierde middelbaar)
Groep 7 (vijfde en zesde middelbaar)

In de Leesjury doe je meer dan lezen! Je denkt ook na over wat je van het boek vindt. Is het een leuk boek? Waren sommige dingen moeilijk? Wat vind je van de illustraties?

Als je alle boeken op je lijst gelezen hebt, ga je stemmen. Je rangschikt de hele lijst: het beste boek komt op de eerste plaats, en het boek dat je het minst graag las, komt op de laatste plaats. Stemmen doe je in je leesgroep, je begeleider verzamelt alle stemmen en geeft deze door. Als je internetjurylid bent, stem je online.

 

Lees je mee?

Om mee te lezen met de Leesjury van Bibkwintet vul je voor 15 september het digitale inschrijvingsformulier in.
Inschrijvingen voor een leesjaar worden half september afgesloten; na 15 september kan je met het inschrijvingsformulier enkel aanmelden voor een volgend leesjaar dat start in september.

Heb je voetbal of muziekles wanneer je leesgroep samenkomt? Of lees je liever op je eigen tempo? Dan kan je internetjurylid worden. Je leest op eigen houtje alle boeken van jouw leesgroep en geeft zelf je stem door op de website van de Leesjury. De boeken kan je lenen in de bibliotheek.

Kan je niet gemakkelijk een boek lezen omdat je bijvoorbeeld dyslexie hebt of slechtziend bent? Lees dan de boeken met je oren met behulp van een Daisy-speler of de Anderslezen app. Heb je dyslexie? Check dan ook ikhaatlezen.be

 

Meer info

Meer info vind je op de website van de Leesjury